Meditatie als hulpmiddel

“Klinkt meditatie voor jou als iets wat ‘zweverig’ is?” Dan nodig ik je uit om het toch eens een keer te ervaren.

Meditatie is juist voor mensen die midden in het leven staan. In onze maatschappij is het vaak een golfbeweging tussen veel denken en emoties (boosheid/agressie/angst). Om hier minder in mee te gaan, kan mediteren behulpzaam zijn. Mediteren traint je om meer een middenpositie in te nemen. Met meer afstand naar je gedachten en emoties te kijken. Dit geeft je meer keuzevrijheid en rust. Met mediteren maak je meer contact met wie jij van nature bent.

Meditatie geeft innerlijke rust, helpt tegen stress en bovendien zijn mediterende mensen gelukkiger. En dat is niet het enige. Meditatie verlaagt de bloeddruk, spierspanning en hartslag en verbetert je nachtrust. Er zijn honderden wetenschappelijke onderzoeken die dat ondersteunen.

“Maar mediteren, hoe doe je dat?!”

Er zijn verschillende manieren van mediteren en het is aan jou om uit te proberen wat bij jou past. Stiltemeditatie, zen meditatie, bodyscan, geleide meditatie, actieve meditatie en zo zijn er nog veel meer.

Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met een kleine stap: ga 2 minuten mediteren, bijvoorbeeld ’s morgens vroeg voor je ontbijt. Zorg dat je rechtop zit en focus je op je ademhaling. Denk je aan niets anders, ga dan met je aandacht naar je neus en voel hoe je inademing en uitademing gaat. Als je merkt dat je gedachten afdwalen naar bijvoorbeeld je ‘things to do’ verplaats je focus door je aandacht naar je ademhaling te brengen. Begin met 5 of 2 minuten en bouw het geleidelijk uit. Zet een timer, dan hoef je zelf niet op de tijd te letten.

In de workshop ‘mediteren, hoe doe ik dat?’  maak je kennis met verschillende soorten meditaties en krijg je een indruk van wat meditatie met jou doet. Het gaat voornamelijk over het ervaren van diverse meditaties (zoals stilte -, loop- en begeleide meditatie) en daarnaast het doen van oefeningen en kennis en ervaringen delen. De workshop bestaat uit 3 bijeenkomsten van ongeveer 1,5 uur.

Top