De eerste stap is gezet! Om stappen in ons leven te zetten, hebben we onze voeten nodig. “Wist je dat onze voeten veel te vertellen hebben?”. In de Rebalancing kijken we bij mensen ook naar lichaamshouding. Hoe iemands houding is, vertelt wat over hoe iemand omgaat met de dingen in zijn leven. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat emoties en ervaringen onze persoonlijkheid vormen en dit heeft effect op de vorming en structuur van onze spieren en houding. Hoe wij op onze voeten staan, zegt wat over onze persoonlijkheid. Dit zie je bijvoorbeeld ook terug in spreekwoorden, zoals ‘Het is hem ten voeten uit’.

Onze voeten dragen ons gewicht en bepalen het contact met de aarde. Zij geven weer hoe wij in het leven staan. Onze voeten bepalen de richting die wij gaan, de plaats waar we staan en letterlijk wat ons standpunt is. In onze voeten vinden we ook ons evenwicht. Elke voet bestaat uit wel 26 botjes! En de functie van onze voeten is: steun bieden en beweeglijk zijn.

William Schultz is een bekende psycholoog en hij kijkt als volgt naar onze voeten: “Voeten zijn van vitaal belang psychologisch gezien, omdat zij contact maken met de realiteit, grond en zwaartekracht. Lichamelijk, een disbalans in de voeten geeft vaak een disbalans in het hele lichaam”.

Even een test in de praktijk

Ga eens staan hoe je normaal staat. En voel hoe je op je voeten staat. Sta je meer op je hielen of meer op je tenen? Of is de druk gelijk verdeeld over je hele voet?

  • Sta je meer op je hielen, dan is de kans groot dat je moeite hebt om je makkelijk te ontspannen. Je houdt jezelf als het ware wat terug. Regelmatig gaat dit gepaard met inhouden van je buik en ademhaling, onrustige buik en wat stijfheid in je onderrug.
  • Sta je meer op je tenen, dan zou het kunnen zijn dat je een dromer bent of veel fantasie hebt. Soms is het wel wat lastig om contact maken met anderen. Vaak zie je bij jonge kinderen dat zij in eerste instantie op hun tenen lopen.
  • Een neutrale houding daarbij is het gewicht verdeeld onder je voet. Dit geeft stabiliteit en emotionele gronding.
ideaalvoet3
Een gezonde voet heeft 3 punten van contact

Sommige mensen hebben platvoeten en het zou een indicatie kunnen zijn dat deze mensen minder geaard (in de zin van zich thuis voelen hier op aarde). Je zou dit soort voeten kun je zien als een soort ijshockeypuck. Deze hockeypuck-voetige mensen glijden door het leven, kunnen niet makkelijk stil zitten en houden ze niet van stiltes. Mocht je mensen met platvoeten kennen, wellicht is het dan leuk om eens te kijken of je iets van het bovenstaande herkend.

In mijn praktijk kijk ik onder andere naar de houding van mijn cliënt en ga met de cliënt in gesprek over wat ik zie en hoe hij/zij de dingen ervaart. Iedereen is zijn eigen deskundige en ik spiegel wat ik waarneem. Naast houding kijken ik ook naar spierspanning, huidskleur en verhouding links/rechts.

Top