In 2012 deed ik deze strekkingen voor het eerst en ik voelde een energieboost door mijn lichaam gaan. Waar komt dit vandaan? Op internet ging ik googlen op 'meridiaanstrekkingen' en kwam uit op de Do-In yoga... de eerste stap om yoga meer in mijn leven te integreren, was gezet. Wat me aansprak was dat Do-In een zachte vorm van yoga is en ik voelde me al snel leniger, energieker en meer in balans.

Wil je dit ook ervaren? Doe dan deze strekkingen een paar keer per week. Deze meridiaanstrekkingen zijn een onderdeel van een Do-In yogales. Wil je een Do-In yogales volgen, kijk dan op deze site voor een docent bij jou in de buurt.

Succes en ervaar wat deze strekking met jou doen!

Long - Dikke darm strekking

Long dikke darm

Sta in een kleine spreidstand en je tenen wijzen iets naar buiten. Breng je armen achter je rug en haak je duimen in elkaar. Op een inademing breng je schouderbladen naar elkaar toe en je strekt je armen van je lichaam af. Op een uitademing buig je vanuit je heupen met je hoofd naar beneden. Adem 5 tot 10 ademhalingen in deze strekking. Buig dan licht je knieën en op een inademing kom je weer omhoog. Je duimen zijn nog in elkaar gehaakt. Voel welke duim voor en welke duim achter is en wissel je duimen van positie en doe deze strekking nog een keer.

Kun je armen nog niet van je lichaam strekken? Dan zijn je schouders nog wat stijf zijn. Dat maakt niet uit. Al is de strekking maar een paar milimeter, het laat de energie in de long- en dikke darm meridiaan meer stromen.

Maag - Milt strekking

Maag milt

Zit in in seiza (op je knieën met je billen op je hielen). Bij deze strekking zijn verschillende varianten mogelijk, plaats je handen achter je voeten met je vingers richting  je tenen:

a. Til je heupen/buik omhoog en voel de strekking.

b. Buig achterover, zodat je ellebogen op de grond komen.

c. In plaats van op je hielen te zitten, kun je tussen je voeten gaan zitten en kan je evt. verder naar achteren buigen tot je schouders de grond raken. Strek dan je armen boven je hoofd en horizontaal met de grond.

d. hetzelfde als c. alleen dan 1 been gestrekt en het andere been gebogen naar achter en je voet naast je billen. De strekking doe je dan per kant (links/rechts)

En vergeet niet goed door te ademen als je in deze strekking zit :-)

Hart - Dunne darm strekking

Hart Dunne Darm

Zit op je billen en plaats je voetzolen tegen elkaar. Vouw de vingers van je rechterhand om je tenen en plaats je linkerhand erover heen. Beweeg je knieën nu een aantale keren op en neer (vlinderen). Beweeg je ellebogen naar buiten en buig vanuit je heupen je romp naar voren. Laat je hoofd hangen en adem 5-10 ademhaling in deze strekking.

Blaas - Nier strekking

Blaas nier

Zit op je billen en strek je benen voor je uit. Bij een inademing strek je je armen boven je hoofd en flex je je handen. Op een uitademing buig je vanuit je heupen (borstbeen naar voren duwend) je romp naar voren. Je ademt een aantal keren in deze strekking en op elke uitademing kijk je of je nog wat verder in deze strekking kunt laten zakken.

Merk je nog wat stijfheid in je rug, dan kan je deze strekking ook per been doen. 1 been gestrekt en het andere been gebogen met je voetzool tegen je andere been aan. Buig naar voren, kom na 5-10 ademhaling op een inademing weer omhoog en wissel van kant.

Hartbeschermer - Drievoudige verwarmer strekking

Hartbeschermer en 3vv

Zit in kleermakerszit. Op een inademing breng je je armen omhoog en op een uitademing kruis je ze en leg je je hand op je tegenovergestelde knie neer. Je buigt met je romp naar voren en laat je hoofd hangen. Adem een aantal keren in deze strekking en op een inademing kom je omhoog en je laat je handen en benen nog even in deze positie. Kijk welke been en arm je voor hebt en wissel deze van positie. Andere been en arm voor. Adem in en doe deze strekking van nog een keer.

Galblaas - Lever strekking

Galblaas Lever

Zit met je benen gespreid op de grond. Op een inademing breng je je armen omhoog en boven je hoofd stengel je je vingers in elkaar. Op een uitademing buig je met je elleboog richting je knie aan dezelfde kant. De bovenste arm blijf boven je hoofd en je kijkt naar boven. Het gaat er niet om hoe ver je komt, maar dat je een strekking voelt aan de zijkant van je romp. Adem naar die strekking toe en blijf 5-10 ademhalingen in deze strekking zitten. Op een inademing kom je weer omhoog en draai je romp weer naar het midden. Doe deze strekking ook aan de andere kant. Herhaal deze strekking aan beide kanten nog eens.

Ga even zitten of liggen en voel je lichaam. Wat is het effect van deze meridiaanstrekkingen op je lichaam?

 

Top