Het lichaam heeft een eigen verhaal. Hoe wij omgaan met het leven, kun je terug zien in het lichaam.

Als kind worden we geboren met een natuurlijke mate van levendigheid, spontaniteit en onbevangenheid. Vanaf een jaar of 4 passen we onszelf aan de gestelde eisen van de omgeving of gezin aan (of waarvan we denken dat ze die stellen, we willen niet uit het nest vallen). Dit kan leiden dat we niet meer helemaal luisteren naar ons eigen basisgevoel. Vaak houden wij dan passie, woede, gevoeligheid of emotie in.

Dat inhouden en aanpassen geeft spanning in het lichaam en de geest. In het lichaam gebeurt dit door bijvoorbeeld het aanspannen van bepaalde spieren of het aanpassen van de ademhaling. Dit gebeurd meestal onbewust en brengt het lichaam uit zijn natuurlijke evenwicht. Het (onbewuste) aanpassen kost vaak energie en kan leiden tot psychische en/of lichamelijke klachten, zoals futloosheid, stress, slapeloosheid, hoofdpijn, onvrede of bijvoorbeeld nek-, schouder- of rugklachten.

Ieder lichaam vertelt zo zijn eigen unieke geschiedenis.

lichaamshouding

Kijkend naar het bovenstaande plaatje. Neem hier even de tijd voor.

Krijg je al een indruk van de persoonlijkheid van deze man of vrouw? Hoe staat hij of zij in het leven?

Ideeën die iemand over zichzelf heeft, kun je vaak terug zien in het lichaam. De lichaamshouding vertelt wat over hoe iemand met de dingen in zijn leven omgaat. Waar kan je bij lichaamshouding zoal naar kijken?

Verhouding links/rechts

Rechts is onze yang (mannelijke) kant: logisch nadenken, assertiviteit, autonomie en doen. Links is onze yin (vrouwelijke) kant: emotioneel, passief, rust, creatief en voelen. Wanneer je verschil in je lichaam opmerkt tussen links en rechts, kijk dan eens in hoeverre het bovenstaande bij jou van toepassing is?

Verhouding onder/boven

Ons bovenlichaam vertegenwoordigt: het zien, horen, denken, expressie, staan, vasthouden en ademen. Ons onderlichaam vertegenwoordigt: het contact met de aarde, bewegen, stabiliseren en ondersteunen. Een vrouw met bijvoorbeeld een smal bovenlichaam en stevige benen: een uitleg zou kunnen zijn dat deze vrouw houdt van stabiliteit, zekerheden en privéaspecten van haar leven. Zij slinkt emoties eerder in dan ze te uiten.

Hoe sta je in de wereld?

Sta je met je hoofd of je buik meer naar voren? Dit zegt iets over hoe jij contact maakt met de wereld. Staat je hoofd wat meer naar voren, dan wil je graag dingen met je hoofd begrijpen. Staat je buik meer naar voren, dan wil je graag contact leggen.

Schouders

Ook de stand van de schouders vertelt ons iets over een persoon. Zijn de schouders ontspannen of neutraal of zie je spanning of staan ze wellicht wat naar voren? Wanneer schouders meer naar voren staan, geeft dat een beschermende houding aan (je houdt jezelf nog wat terug).

Energetisch

Als je kijkt naar de lichaamshouding, wat voor indruk krijg je over de instelling van deze persoon? Bijvoorbeeld angstig, agressief, terughoudend, kwetsbaar, futloos, stabiel, zorgend voor anderen of starheid.

Door alleen naar de lichaamshouding van iemand of jezelf te kijken, krijg je al wat informatie over de persoonlijkheid. Zittend op een terrasje zit, kijk dan eens wat om je heen, wellicht zie je dan wat verschillende persoonlijkheden voorbij komen...

Kijkend naar de lichaamhouding is een onderdeel van rebalancing. Deze lichaamsgerichte vorm van coaching maakt gebruik van de informatie die het lichaam geeft. Rebalancing is geen massage, ook al wordt er wel gebruik gemaakt van massage technieken. Het maakt je bewuster van wat je voelt in je lichaam en herstelt het contact met je lichaam en jezelf.

 

Top