Afgelopen zaterdag is de meteorologische lente begonnen, het wordt tijd om uit jouw 'winterslaap' te komen! De winter is het seizoen van het waterelement, waarin je meer behoefte hebt om je terug te trekken en uit te rusten. In de lente mogen nieuwe ideeën weer naar boven komen, net als de natuur die zich weer laat zien. We gaan van yin-energie naar meer yang-energie.

De lente is het seizoen van het houtelement. Een paar weken geleden gaf ik een yogales met veel strekking uit het hout, volgens de Chinese leer begint de lente al eerder (de Chinese leer kent namelijk 5 seizoenen). En inderdaad er waren een paar mooie prachtige dagen toen.

Waar staat het houtelement voor?
•    Nieuw begin
•    Levenskracht
•    Groei en ontwikkeling
•    Flexibiliteit
•    Zichtbaar worden, zelfexpressie
•    Kleur: groen
•    Smaak: zuur

Hout wortelt in de aarde, hout wordt beheerst door metaal, hout heeft water nodig om te groeien en hout laat vuur branden. Een tekort aan hout kan je vuur doven, teveel aan vuur dan verbrandt je hout te snel. Teveel aan hout kan je waterelement uitputten. Zo zie je maar weer, het gaat altijd om balans tussen alle elementen.

Als het houtelement in balans is, ervaar je dat je geïnteresseerd, geïnspireerd, creatief bent en zin hebt om jezelf te ontwikkelen of verdiepen. Is je houtelement wat uit balans dan ervaar je vaak boosheid of frustratie, hieronder vallen ook ontevredenheid, schuldgevoel en negatief zelfbeeld. Besluiteloosheid, migraine, stijfheid in pezen/gewrichten of pijnklachten ervaren waar de houtmeridianen lopen, kunnen ook een teken zijn van een disbalans in je houtenergie.

Meridianen: lever en galblaas
Het houtelement is verbonden met de energie van de lever- en galblaasmeridianen.

lever meridiaan    galblaas meridiaan

De lever en galblaas werken samen bij onze spijsvertering. De galblaas slaat tijdelijk het gal, wat door de lever wordt aangemaakt, op en dit wordt later gebruikt om vetten uit onze voeding af te breken. De spirituele functie van deze meridianen is om je in het hier en nu te houden, maar wel met creativiteit en fantasie om plannen te maken voor de toekomst.

Wanneer het leven niet kan stromen zoals het wil, kan dat verstoringen veroorzaken in het houtelement. De lever en galblaas zijn verbonden met het zonnevlechtcentrum, dit energiecentrum staat voor het ik, de wilskracht en het ego en reageert sterk op emoties. In de natuur heeft alles zijn eigen tijd en niets gaat geforceerd. Er ontstaat stress wanneer je jezelf dwingt om sneller te gaan, te presteren of over je grenzen te gaan. Je handelt dan niet meer volgens je eigen natuur, maar geforceerd vanuit wilskracht, controle, ego of emotie.

Wanneer het houtelement in balans is, is er flexibiliteit en veerkracht in je zenuwstelstel en bewegingen. Er is speelsheid, besluitvaardigheid, harmonieus samenzijn en helderheid in denken en voelen.

De emotie die met een onbalans in de lever en galblaas wordt geassocieerd is woede. In onze cultuur wordt er een relatie gezien tussen boosheid en deze organen, bijv. de uitdrukking “iets op je lever hebben” of “je gal spuwen”.

Voeding voor het hout-element

  • Pure en ongeraffineerde voeding
  • Groene bladgroenten, kiemen, verse groene kruiden en vruchten met een licht zure smaak, deze  bevorderen de vrije doorstroom van ki (chi in het Chinees en prana in het Indiaans), levensenergie
  • Eet goed verteerbare voedselcombinaties (bijv. geen vers fruit in combinatie met granen)
  • Producten met een negatief effect: koffie, zwarte thee en heel pittig eten. Deze producten verspreiden de energie snel en kort en stageneren daarna
  • Drink brandnetelthee (brandnetel verschijnt weer, knip de jonge topjes en zet daar thee van)
  • Veel vet eten vermindert de energie van de lever
  • Oefen in positief denken en in het 'nu' zijn. Waardeer wat er wél is i.p.v. wat je niet kunt krijgen
  • Zucht regelmatig diep uit
  • Yogastrekkingen voor lever en galblaas meridianen

Onze ogen zijn verbonden aan de lever. Hout zorgt voor de juiste kijk en het gevoel dat we gezien worden. Met hout kun je je kijk bijstellen om anders te kunnen zien. Een mooie oefening is palmeren (yoga voor de ogen).
Palmeren: wrijf je handen tegen elkaar warm, maak zachte kommetjes van je handen en plaats deze op je gesloten ogen met je vingers richting je haargrens. Kijk of je zo makkelijk zit of ondersteun eventueel je ellebogen door een tafel of je knieën. Voel de warmte vanuit je handpalmen op je oogleden. Breng je aandacht naar je ademhaling en adem rustig in via je neus en adem langzaam uit via je mond.

Bij yogastrekkingen voor de lever en galblaas worden deze meridianen gestrekt, kijk op bovenstaande plaatjes hoe deze lopen. Wellicht herken je nu wat strekkingen die verbonden zijn aan hout. Wil je strekkingen uit hout ervaren? Doe dan mee met de yogales van deze week, google op internet of stuur mij een e-mail.

Laat de lente maar komen!

Top